Informatiepagina Huurgeschillen
  Tips en opmerkingen bij conflicten m.b.t. huur en verhuur van woonruimte
Een geschil tussen huurder & verhuurder van woonruimte gaat veelal om vervelende kwesties m.b.t. onderhoud, de huurprijs cq de huurbetalingen of om contractuele zaken (onderhuur, medehuurder).

Vaak zal een derde partij een uitspraak moeten doen. Dat is dan meestal de kantonrechter. Voor het zover gaat komen is het zinvol deze pagina te lezen en zo mogelijk een andere oplossing te zoeken.

Vraag informatie of opmerkingen Meer info
Is het conflict duidelijk? Aan een huurgeschil gaat veelal een (lange) historie vooraf. Huurder en verhuurder hebben een conflict en daardoor is de onderlinge relatie (ernstig) verstoord. Vaak is er ook sprake van escalatie en spelen emoties een (te) grote rol.

Probeer het conflict terug te brengen tot de essentie en
bepaal eerst of wederzijds de wens bestaat het conflict op te lossen.

Een onafhankelijk bemiddelaar of mediator kan daarbij vaak goede diensten verlenen.

• Conflictbemiddeling
Wel/geen rechtszaak ?

Een rechtszaak betekent bureaucratie, kosten, ergernis over de ambtelijke gang van zaken, steeds tijd vrij moeten maken als het niet uitkomt en bovendien: "de vuile was hangt buiten".

Geschillen m.b.t. huur & verhuur worden behandeld door de kantonrechter. Het is hierbij toegestaan zonder een advocaat te procederen, maar het is aan te raden eerst (veelal gratis) advies in te winnen.

Een procedure bij de rechtbank kan gemakkelijk een half jaar tot een jaar duren. Gedurende die tijd wordt het probleem niet opgelost (of zelfs alleen maar groter).

Advocaten en ambtenaren hebben werk en inkomen dankzij UW conflict en communiceren daarbij in een geheel eigen, soms onbegrijpelijk juridisch jargon. En verliest u de zaak, dan betaald u proceskosten van de tegenparij en voor u het weet staat de deurwaarder op de stoep (hierover binnenkort meer...)

Voorkom dus in een rechtszaak betrokken te worden, tenzij er "ontbinding huurovereenkomst" cq "ontruiming" op het spel staat (bijv. bij huurachterstand). Dit kan uitsluitend middels gerechtelijk vonnis worden opgelegd.

• De Kantonrechter

• De Rechtspraak

• Juridisch loket (gratis advies)

• Self-service huurgeschil


Huurprijs ? Voor kwesties m.b.t. de huurprijs (bijv. huurverhoging) is de Huurcommissie veelal het aangewezen instituut om het geschil aan voor te leggen.


• Huurcommissie (VROM)
huurtoeslag ? De huurtoeslag is een regeling van de Belastingdienst
Hoeveel huurtoeslag is mogelijk ? Maak een proefberekening

• Huurtoeslag
Disclaimer:
De informatie op deze website is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Het gebruik van deze informatie is echter geheel voor eigen risico. Samensteller kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor evt. directe of indirecte schade als gevolg van het gebruik van deze website. Samensteller is niet verantwoordelijk voor via deze website te benaderen informatiebronnen van derden.
gewijzigd: 10-12-2015